معرفی کتاب مذاهب، ارزشها و تجربههای والا...
آبراهام هَرولد مَزلو (۱ ۱۹۰۸ - ۱۹۷۰م) روانشناس برجسته انسانگرای آمریکایی و پدر مکتب روانشناسی انسان گرا میباشد، که نظریه «سلسله مراتب نیازهای انسانی»اش (هرم مزلو) شناخته شدهاست.
مزلو، کتاب مذاهب- ارزشها و تجربههای والا را
در واکنش به اعتراض مردم آمریکا به رأی دادگاه عالی مبنی بر کنار گذاشتن نیایش در
مدارس دولتی به رشته تحریر درآورد. او در این کتاب میکوشد تا نشان دهد که ارزشهای
روحانی، معنای طبیعتگرایانه دارند و متعلقات انحصاری کلیسا و تشکیلات مذهبی
سازمانیافته نیستند.
مزلو، ابراهام، (1387). "مذاهب،ارزشها و تجربههای والا"، ترجمه علیاکبر شاملو، تهران: نشر آگه، 139ص.
مزلو در این کتاب، باز تعریفی برای علم ارائه میدهد تا مانع از دوپارهسازی علم و مذهب شود، زیرا او علم بدون ارزشهای والا را، وسیلهای بدون هدف معرفی میکند (مثال: شوق یکسان دانشمندان آلمانی برای خدمت به نازیها ، کمونیستها و یا آمریکاییها!) که نتیجه آن تکنولوژی محض است که گاه ضداخلاقی و ضدانسانی میشود.
همچنین او معتقد است جداسازی حقیقت و ارزش موجب میشود تا مذاهب از حقیقت جدا افتاده و به دشمنان علم تبدیل شوند؛ و چنین مذهبی محکوم به فنا خواهد بود زیرا مدعی داشتن تمام حقیقت است و نمیپذیرد که چیز بیشتری برای یادگرفتن وجود دارد؛ در این حالت ایمان به باوری کور تبدیل میشود که تمایل به تولید گوسفند دارد نه آدم و به دیکتاتوری و خودکامگی میگراید.
مزلو نهاییترین بیماری زمان خود را خلأ ارزشی میداند که علت آن شکست نظامهای ارزشی سنتی است که منجر به روانرنجوری موفقیت میگردد که در آن افراد امیدوارانه و شادمانه در راه اکسیرهای دروغین تا زمانیکه بدست نیامدهاند تلاش میکنند و آنگاه که به آنها دست یافتند درمییابند که امیدهایی دروغینی بیش نبودهاند و دچار فرو ریزش و یأس میگردند، تا زمانیکه امید جدیدی میسر شود.
او راه علاج چنین مرضی را استفاده از نظام ارزشهای انسانی معتبر و نه نظامهای ارزشی سنتی میداند که با خارج ساختن مفاهیم مقدس و متعالی از حوزه انحصاری کلیسا و وروحانیون، و ورود آن به حوزه علم امکانپذیر است.