عرفان جلو افراطیگری را میگیرد
در نشست بزرگداشت میر سید علی همدانی، عارفی که به صلح جویی شهرت دارد، از عرفان به عنوان راهی برای جلوگیری از افراطی گری نام برده شد.
به گزارش خبرنگار بخش فرهنگ ایسنا، عصر روز شنبه، سوم آبانماه، بزرگداشتی برای میرسیدعلی همدانی در محل موزه ملی ایران برگزار شد که به مناسبت ثبت نام او در فهرست مشاهیر یونسکو برای سال 2014 – 2015 بود. در این نشست ابوذر ابراهیمی ترکمان - رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی -، میرسیدعلی همدانی را شخصیتی متفاوت در عرفان خواند وگفت: میرسیدعلی همدانی شخصیتی است که با عرفای دوران خود تفاوتی عمده دارد. در عرفان بعضی معتقدند طریقت، شریعت و بعد حقیقت مطرح است اما برخی شریعت را حذف میکنند؛ یعنی مسیر را جز هدف نمی دانند. اما میرسیدعلی همدانی جزو این دسته نیست و قواعد پیمودن راه جز مسیر عرفا میداند. او از دلباختگان سیدنجمالدین کبری، موسس سلسله کبرویه است که کبرویه با شریعت عجین است.
وی افزود: تجلیل ما از چهرههایی چون میرسیدعلی همدانی تجلیل از زبان فارسی هم هست، چون آثار این عرفا بیشتر به زبان فارسی است. بسیاری از عرفای منطقه خوارزم و آسیای مرکزی کسانی هستند که شعر و نوشتههای آنان به زبان فارسی منتشر میشود.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به عرفان بهعنوان راهی برای جلوگیری از افراطیگری گفت: هر جا عرفان تقویت شود، افراطیگری از بین میرود، چون در عرفان کشتن معنی ندارد و شما در تاریخ عارفی را نمیتوانید پیدا کنید که دستور قتل کسی را داده باشد.
در ادامه این مراسم محمدرضا سعیدآبادی – مدیر منطقه ای یونسکو - با اشاره به شخصیت میرسیدعلی همدانی گفت: مشاهیری چون میرسیدعلی همدانی مصداق شعر مولانا هستند که میگوید: «جانی چو شعله ولی نورش ز دودش بیشتر».
او ادامه داد: اگربخواهیم در حکمرانی جهانی حضور بیشتری داشته باشیم، یکی از راههای آن اهتمام بیشتر به فرهنگ و مشاهیر است. اگر فرهنگ و همافزایی فرهنگی از محورهای توسعه باشد، قطعا تعالیم و اندیشههای کسانی چون میرسیدعلی همدانی است که به ما کمک میکند و ما باید خودمان را از دریچه نشان بدهیم. برای توسعه راهی چون فرهنگ نداریم.
سعید آبادی با اشاره به ثبت چهار چهره فرهنگی در فهرست 2014 – 2015 یونسکو گفت: به جز میرسیدعلی همدانی، نجم الدین کبری، عبدالقادر مراغهای و فخرالدین عراقی جز لیست یونسکو هستند و تا کنون 30 شخصیت از منطقه در لیست یونسکو ثبت شده است که در کنار آن برای جهانی شدن اندیشه آنها هم باید تلاش کرد.
در این مراسم سیدحسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی - درباره جایگاه میرسید علی همدانی و نقش او در ترویج اسلام و زبان فارسی گفت: همیشه ایرانیها متهم بودند که اهل فتح و تصرفاند اما سرداران این فتح، کسانی چون میرسیدعلی همدانی هستند که فتح قلوب میکنند.
وی افزود: او وقتی به هند می رود 700 نفر را به همراه خود میبرد که همه پیشهور هستند و با او تمدنی را بنیان مینهند و به این توهم هم پایان میدهند که عارفان عزلتنشین هستند.
در ادامه نعمتالله امامزاده - سفیر تاجیکستان در ایران - هم مزار میرسیدعلی همدانی را یکی از مکانهای مورد احترام مردم تاجیکستان خواند و گفت: مردم تاجیکستان مزار میرسید علی همدانی را مزار حضرت امیرجان می خوانند و او در بین مردم تاجیک به این نام شناخته شده است و مردم برای گشایش کار به مزار او میروند و جوانان از او دعای نیکبختی میخواهند.
او ادامه داد: خوشبختانه همکاری ما با ایران برای ثبت این شخصیت موفقیت آمیز بوده و آثار و کتابهای او در ایران به چاپ رسیده است. شعری هم از این شاعر بر روی پول تاجیکی آمده است که این نشاندهنده احترام مردم تاجیک به او است.
در این مراسم، افتخار حسین عارف – رییس مؤسسه اکو - هم با اظهار ناراحتی ازاین که نمی تواند فارسی حرف بزند، سخنانش را به زبان انگلیسی بیان کرد که از سوی مجری برنامه ترجمهاش خوانده میشد. او در میان سخنانش شعری از اقبال لاهوری را درباره میرسیدعلی همدانی، به زبان فارسی خواند.
او همچنین گفت: امیدوارم این ثبت فقط روندی اداری نباشد و برای حفظ آثار و انتشار آثارش در پاکستان و هند تلاش شود. زیرا ما حتی بیوگرافی از او به زبان انگلیسی و فرانسه نداریم.
علیاشرف مجتهد شبستری- سفیر پیشین ایران در تاجیکستان - نیز با بیان اینکه میرسیدعلی همدانی احتمالا جد امام خمینی (ره) بوده است، گفت: در برخی روایتها هست که امام خمینی (ره) از نوادگان میرسیدعلی همدانی است و این موضوع در سایت حجتالاسلام سیدحسن خمینی و برخی سایتهای حوزوی آمده است.
او ادامه داد: هانری کربن در باره میرسیدعلی همدانی میگوید، او آغازگر راه نویی است که بسیاری میتوانند از آثار او بهره بگیرند.
مجتهد شبستری افزود: صحبتهای میرسیدعلی همدانی درباره محبت است و اینکه کسی که دل شکستهای را دریابد، بهتر است از اینکه بیدار باشد و نوافل بهجای بیاورد. او در باره تساهل و مدارا هم حرفهای مهمی زده و حالا که دنیا در حال انفجار و خشونت است و گاه به نام اسلام این خشونتها رخ میدهد، بزرگترین کار، تبدیل این بزرگداشتها به چیزی است که بهدرد امروز بخورد؛ زیرا در سلوک او نه مذهب، نه قومیت، و نه دیگر هیچ چیز دیگر مطرح است و او تنها به انسانیت توجه کرده است.
انتهای پیام.