فلسفه حیات آندره ژید
کتاب فلسفه حیات اثر آندره ژید کتابی فلسفی و رمزی مشتمل بر دو داستان مستقل به نام"سفر اورین" و "پرومته سست زنجیر" است. این کتاب همانند هر داستان رمزی دیگر مملو از رمزها، نمادها و اسطوره هاست، ولی نویسنده از نمادها بر ضد نمادها و از مقدسات برای تقدس زدایی استفاده می کند.
به طور مثال در سفر اورین - سفر روحانی دریانوردانی مجهول الهویت - قرار دادن شهری با معماری اسلامی و بانگ اذان در کنار سیرن ها، ورود به شهری با مساجد تخریب شده و صوفیان در حال سماع دریک ساختمان چهار گوش، سفر بسوی شرق و بازگشت بسوی غرب، نمونه هایی هستند که عقاید نویسنده را در خصوص دین و مقدسات نشان می دهد. برای نویسنده مسجد همان کلیساست، مناره و صدای ناقوس کلیسا با مناره و بانگ اذان مسجد فرقی ندارد و او این دو را به سیرن ها تشبیه می کند که با صدای زیبا و فریبنده خود دریانوردان را اغوا و گمراه کرده و به سوی صخرههای مرگآور می کشانند. گرچه نویسنده معتقد است که اندیشه خاصی در "سفر اورین" نهفته نیست ولی این داستان علاوه بر این که نشان می دهد که آندره ژید یک مخالف کلیسا و مسجد (نهادهای دینی) بوده بلکه گویای حقایقی است که در سفر او به شرق در سال های 1893-1895 نادیده گرفته شده است و نیاز است که بررسی بیشتری در تاثیرات این سفر بر افکار او صورت گیرد.
و اما داستان "پرومته سست زنجیر" که سعی می شود در بخشی دیگر به آن پرداخته شود، روایتی تازه از اسطوره یونانی پرومته و عقاب جگر خوار است و این جمله ژید از زبان پرومته که: "من برای او (عقاب) زندگی کردم؛ اما او برای چه کسی زندگی می کرد؟" خود به تنهایی تفسیری کاملا نو از داستان پرومته است.
مطالب شما بسیار خوب بود و با نظر دوست عزیزم سرکار خانم سحر فدوی در خصوص آشنایی با افکار و نوشته های این نویسنده موافقم و در صورتی که برایتان مقدور است منتظر مطالب بعدی شما در این خصوص می باشیم.
باتشکر