احیای بقعه سعدالدین حمویه
یکی از شاگردان برجسته نجم الدین کبری (شیخ ولی تراش)، سعدالدین حمویه نام دارد که در سال 586 ه.ق در روستای بحرآباد جوین متولد و پس از سپری کردن دوران کودکی عازم نیشابور شد. او در نظامیه نیشابور کرسی تدریس داشت و سفرهای بسیار نمود و با بزرگانی چون ابن عربی، صدرالدین قونوی، شهاب الدین عمر سهروردی و علی لالا دیدار کرد. از مهم ترین شاگردان او می توان به عزیزالدین نسفی صاحب کتاب "انسان کامل" اشاره کرد. قابل ذکر است که سیف الدین باخرزی بدست او در حلقه مریدان نجم الدین کبری درآمد.
گرچه سعدالدین اهل سنت بوده ولی در برخی منابع او را عارفی شیعه و از حروفیه معرفی کرده اند. علاءالدوله سمنانی یکی از معاصران سعدالدین نسبت به او و عقایدش در باب ولایت و نبوت نظری خصمانه داشت که در کتاب کاشف الاسرار به برخی از این عقاید به طور مختصر اشاره کرده است.
سعدالدین حمویه در سال 649 درگذشت و در زادگاه خود (بحرآباد جوین) به خاک سپرده شد. از آثار او می توان به سجنجل الارواح و محبوب الاولیا اشاره کرد.
در سال های 1388 تا 1390 مطالبی با موضوع بی مهری به آرامگاه شیخ سعدالدین حمویه به همراه تصاویری از خرابه های این بقعه در فضای مجازی منتشر گردید و خوشبختانه پیگیری دوست داران این عارف بزرگ سودمند واقع شد و سنگ قبرهای قیمتی که به مدت دو سال به دلیل نقش بستن نام "یاهو" بر آن در محوطه میراث فرهنگی خاک می خورد، پس از حذف نام "یاهو" و پس از گذشت ماه ها در پایان سال 92 در جای خود نصب گردیدند؛ و در سال 93 به منظور تجلیل از مقام این عارف بزرگ، همایشی در تالار پارسه شهر نقاب برگزار گردید که البته همانند اکثر همایش های حوزه عرفان و تصوف در ایران، بدون حاشیه هم نبوده است! گزارش این همایش را می توانید از اینجا دریافت کنید.
از میان محققانی که سعدالدین حمویه را موضوع پژوهش خود قرار داده اند می توان سعید نفیسی، علی اصغر میرباقری فرد و زهره نجفی را نام برد. (رک.به: کتاب خاندان سعدالدین حموی و مقاله سعدالدین حمویه در مرادالمریدین)
++ به دلیل محدود بودن عکس های آرامگاه شیخ در فضای مجازی، از تمام کسانی که از این آرامگاه دیدن کرده اند خواهشمندیم عکس های خود را در اختیار سایت عرفان خراسان قرار دهند، و همچنین اگر در خصوص صاحب قبر مجاور شیخ که امامزاده آدم نام دارد اطلاعاتی دارند در بخش نظرات درج کنند... متشکریم!
ممنون