آقا میرزا بابا
برهان الاولیا سید ابوالقاسم مشهور به آقا میرزا بابا و متخلص به "راز" از مشایخ بزرگ سلسله ذهبیه در دوره قاجار و اهل شیراز است. او پس از تحصیل در علوم رسمی دچار تحول می شود و برای کسب علوم باطنی شروع به گرفتن ریاضت های سخت می کند و سال ها در جستجوی پیری که او را در این راه رهنما باشد به حیرت و سرگردانی دچار می شود تا اینکه به خدمت محمد کازرونی شرفیاب شده که مرید آقا محمد هاشم درویش بوده است. و آقا محمد هاشم درویش، پیر طریق و قطب زمان را به او معرفی می کند که سلطان الاولیا نام دارد. از قضا سلطان الاولیا پدر همین آقا میرزا باباست که آنچنان درطریقت گمنام و بی ادعا بوده که حتی فرزندش از احوال او بی خبر بوده است!
و آقا میرزا بابا آنچه را سالها در کوی و برزن و صحرا و بیابان جستجو می کرد در خانه خویش یافت.
حقیقتا آقا میرزا بابا مصداق این شعر است که "آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم، یار در خانه و ما گرد جهان می گردیم"
آقا میرزا بابا در وبای عمومی سال 1286 ه.ق از شیراز راهی اصفهان شد و سپس در بستر بیماری افتاد. در لحظات پایانی عمر ناگهان از بستر برخاست به سرعت دست بر سینه گذاشت و گفت "السلام علیکم و رحمه الله و برکاته" سپس سر بر سجده گذاشت و جان به جان آفرین تسلیم کرد و در ایوان طلای صحن آزادی حرم امام رضا (ع) محل ورود بانوان به حرمکه در زمان ناصرالدین شاه قاجار این ایوان توسط محمدناصرخان ظهیرالدوله مرمت وخشت های زرین آن نصب شده و به «ایوان ناصری» نیز مشهور است به خاک سپرده شد.
فرزند ایشان مجد الاشراف شیرازی از مشایخ بزرگ عرفان و استاد در خطوط سه گانه نستعلیق، نسخ و شکسته بود که 45 سال هدایت طریقه ذهبیه را بر عهده داشت و در سال 1331 ه.ق ندای حق را لبیک گفته و جسد او در ایوان حرم شاه چراغ دفن شد؛ او در سال 1325 به عنوان متولی آستان مقدس احمد بن موسی (ع) برای احیای رونق از دسترفته کتابخانه قدیمی آن، کتابهای بسیاری برای کتابخانه فراهم کرد و بر پشت جلد تمام آنها کلمه "وقف" را مُهر کرد. او علاوه بر تهیه کتب مزبور، رسالات و کتب تألیفی خود و کتابهایی را که بر آنها شرح یا حاشیه نوشته بود، به مجموعه افزود.
یار به من خفیه نظر می کند
زان نظرم زیر و زبر می کند
ناله من گویی در روز و شب
در دل آن ماه اثر می کند
گاه ز هجرش کندم چون هلال
گاه ز وصلش چو قمر می کند
(آقا میرزا بابا)
----------------------
رک.به: تحولات تصوف، سهیلا قائمی و یوسف فضایی. نشر دانشگاه آزاد اسلامی کرج.1380. ص 304-308
http://razavi.aqr.ir